Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

9 september 2013

Tarte tatin van prei

Op de voorpagina van het kooktijdschrift Delicious van september stond deze heerlijke tarte tatin met prei van Matt Preston, culinair journalist, jurylid van Masterchef Australia en schrijver van het kookboek Matt Preston’s 100 beste recepten. 


de Smaak van Cécile

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit naar Masterchef Australia heb gekeken, maar de taart was erg lekker door de combinatie van de zoete karamel, prei, de verfrissende geitenkwark en het knapperige bladerdeeg. Ik heb geitenkwark gemaakt door kwark te mengen met wat zachte geitenkaas in een keukenmachine. Ik vermoed dat je geitenkwark ook kant en klaar kan kopen bij de natuurwinkel, maar zeker weten doe ik het niet.




Ingrediënten voor 2 á 3 personen:

  • 5 á 6 preien

  • 60 gram boter

  • 2 el fijne kristalsuiker

  • 4 velletjes bladerdeeg (ontdooid)

  • 3 flinke eetlepels kwark

  • 100 gram zachte geitenkaas

  • blaadjes van een paar takjes tijm en/of dragon

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verwijder de buitenste bladeren van de prei, spoel het zand eruit en snijd de prei in stukken van circa 1,5 cm. Zorg dat de ringen in elkaar blijven zitten.

Smelt 40 g boter met 1 el water in een ovenvaste koekenpan of een tatinvorm (ik heb mijn paellapan gebruikt). Zet de stukken prei rechtop en dicht tegen elkaar aan in de pan, zodat ze blijven staan. Stoof ze circa 10 min. zodat ze bijna gaar zijn.

Smelt ondertussen de overgebleven boter met de suiker in een andere pan. Pas op dat het niet aanbrand.

Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een ronde lap die iets groter is dan de doorsnede van je pan.

Haal de pan van het vuur en schenk de karamel rondom de prei in de pan. Leg de lap bladerdeeg over de prei. Zorg dat de preistukjes goed tegen elkaar aan blijven staan en druk de randen van het bladerdeeg omlaag rondom de zijkant van de taart.. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg om de stoom te laten ontsnappen.

Bak de taart in de oven in circa 20 á 25 minuten gaar.

Neem de pan uit de oven, schud hem even heen en weer, zodat de taart loskomt. Zet een groot bord op de pan en keer het bord met de pan in één beweging om. Pas op, want de karamel kan erg heet zijn! Als niet alle stukjes goed mee zijn gekomen, dan kun je ze terug zetten in de taart.

Schep een paar lepels geitenkwark op de taart en strooi de kruiden erover. Bestrooi met wat zeezout en versgemalen peper. Serveer de taart lauwwarm samen met een frisse salade.

De mooie zwart wit foto is van de Britse fotograaf Jason Ingram en komt uit een serie van zes foto's genaamd 'The hands that pick the food I eat' waarvoor hij een prijs gewonnen heeft. Klik hier om de hele reeks te bekijken.

De dames van het online magazine Onze Suus hebben mijn recept ook in hun online magazine geplaatst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...